Κινέζοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου (Beijing Institute of Technology) μέλισσες-κυβόργους έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της εντομολογίας και της ρομποτικής: κατάφεραν να αναπτύξουν ραδιοελεγχόμενες μέλισσες-κυβόργους. Το βασικό επίτευγμα ήταν η δημιουργία του ελαφρύτερου ελεγκτή εγκεφάλου εντόμου στον κόσμο, με βάρος μόλις 74 χιλιοστόγραμμα.
Η συσκευή στερεώνεται στην πλάτη του εντόμου και συνδέεται με τον εγκέφαλό του με τρεις βελόνες μέλισσες-κυβόργους.
Η νευροδιεπαφή επιτρέπει στους ερευνητές να ελέγχουν την πτήση, με ακρίβεια μετάδοσης και εκτέλεσης εντολών που φτάνει το 90%.
Οι προγραμματιστές βλέπουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών για τις μέλισσες-κυβόργια. Μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά μέσα αναγνώρισης, ειδικά για στρατιωτικούς σκοπούς. Επιπλέον, οι μέλισσες-κυβόργια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περιβαλλοντική παρακολούθηση.
Παρά τις σημαντικές επιτυχίες, η ανάπτυξη εξακολουθεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Έτσι, το σήμα ελέγχου είναι ειδικό για τις μέλισσες και οι μεταδιδόμενες εντολές θα ερμηνεύονται διαφορετικά από άλλα είδη εντόμων. Για μακροχρόνια λειτουργία απαιτείται μπαταρία βάρους 600 mg, η οποία αποτελεί υπερβολικό φορτίο για μια μέλισσα. Προς το παρόν είναι δυνατός μόνο ο έλεγχος της κατεύθυνσης της πτήσης, ενώ ο έλεγχος των ποδιών και του σώματος δεν είναι ακόμη διαθέσιμος.