Γιατί η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ενώ εδώ και χρόνια τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία γενικά είναι γνωστά, υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις που δείχνουν ότι αυτό Η επιρροή του υπερβαίνει το σωματικό. Διάφορες επιστημονικές μελέτες επεσήμαναν ότι η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο συμβάλλει στη συναισθηματική πηγή, Έχει επίσης άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλουευνοώντας πτυχές όπως η μνήμη, η προσοχή και άλλες γνωστικές λειτουργίες. Ο αντίκτυπος της σωματικής άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου αποτελεί το αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος στις τελευταίες δεκαετίες, με την έρευνα που υπογραμμίζει τα οφέλη της τόσο στη γενική γνώση όσο και στις συγκεκριμένες λειτουργίες και στις εκτελεστικές δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, ένα νέο εύρημα συνέβαλε ένα θεμελιώδες κλειδί για την κατανόηση αυτού του φαινομένου: Ο ακριβής μηχανισμός εντοπίστηκε μέσω του οποίου η κίνηση μεταμορφώνει τον εγκέφαλο και ενισχύει την απόδοσή του.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine αναλύθηκαν 133 συστηματικές αναθεωρήσεις που, μαζί, περιλάμβαναν 2724 τυχαίες κλινικές δοκιμές και περισσότερους από 258.000 συμμετέχοντες. Το συμπέρασμα ήταν σαφές: Η σωματική άσκηση έχει θετικό και σημαντικό αντίκτυπο στη γενική γνώσηΑνεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε ένα πολύπλοκο μηχανισμό που περιλαμβάνει τόσο βιολογικές όσο και νευρολογικές διεργασίες. Όταν ένα άτομο κινείται, Ο εγκέφαλος απελευθερώνει πρωτεΐνες όπως BDNF (νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο)που ευνοούν τη νευρωνική πλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα να σχηματίζουν νέες συνδέσεις και να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις. Με τη σειρά του, Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλοπου διευκολύνει την είσοδο οξυγόνου και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για να λειτουργήσει καλύτερα ο εγκέφαλος, το οποίο μεταφράζεται σε συγκεκριμένες βελτιώσεις στο μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση και άλλες βασικές γνωστικές λειτουργίες.

Φυσική δραστηριότητα ενεργή περιοχές του εγκεφάλου κλειδί στη μνήμη και την προσοχή

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης ήταν πιο έντονα Τα παιδιά, οι έφηβοι και τα άτομα με διαταραχή ελλείμματος προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD). Λόγω αυτού, οι παρεμβάσεις χαμηλής έως μέτριας έντασης, βραχυπρόθεσμα (1 έως 3 μήνες) και η χρήση βιντεοπαιχνιδιών που απαιτούν φυσική κίνηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της γνώσης και της μνήμης. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν σταθερά στοιχεία ότι η άσκηση, Ακόμη και της έντασης του φωτός, ωφελεί τη γνωστική υγεία σε διάφορα άτομαΕνισχύοντας τη σύστασή σας ως στρατηγική χωρίς αποκλεισμούς για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ένα προς ένα, τα οφέλη της άσκησης υγείας του εγκεφάλου

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί ειδικοί επισημαίνουν εδώ και πολύ καιρό: η κίνηση όχι μόνο ενισχύει το σώμα, αλλά έχει επίσης βαθιές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Επόμενος, Μερικά από τα κύρια οφέλη που συμβάλλουν στη σωματική δραστηριότητα στην υγεία του εγκεφάλου είναι λεπτομερώς:

  • Βελτίωση της γενικής γνώσης
  • Ενισχύει τη μνήμη
  • Ενισχύει τις εκτελεστικές λειτουργίες (όπως ο σχεδιασμός, ο έλεγχος των ώμων και η λήψη αποφάσεων)
  • Ευνοεί τη γνωστική ανάπτυξη σε παιδιά και εφήβους
  • Αυξήστε την ικανότητα προσοχής, ειδικά σε άτομα με ADHD
  • Δώστε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους
  • Βελτιώνει τη γνωστική απόδοση ακόμη και σε διάφορα άτομα με υγειονομικές συνθήκες
  • Προωθεί τη συναισθηματική πηγή και μειώνει τα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης
  • Μπορείτε να αυξήσετε τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμοστεί και να αλλάξει
  • Διεγείρει την απελευθέρωση των νευρωνικών αυξητικών παραγόντων, όπως το BDNF (νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο)

Τις ασκήσεις που συνιστώνται από τους ειδικούς

Είναι καλύτερο να εκτελέσετε φυσικές ασκήσεις που επίσης διεγείρουν το μυαλό
Είναι καλύτερο να εκτελέσετε φυσικές ασκήσεις που επίσης διεγείρουν το μυαλό

Μεταξύ των μορφών άσκησης που δείχνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι εκείνες που όχι μόνο συνεπάγονται φυσική κίνηση, αλλά και ψυχική διέγερση. Έτσι, οι εμπειρογνώμονες επισημάνθηκαν, τα βιντεοπαιχνίδια που απαιτούν τη δραστηριότητα του σώματος παρουσιάζονται ως ένα καινοτόμο εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους, Δεδομένου ότι συνδυάζουν το παιχνιδιάρικο με γνωστική εκπαίδευση. Με τη σειρά του, πρακτικές όπως Yoga και Tai ChiΑυτό ενσωματώνει το σώμα και το μυαλό μέσω του συντονισμού, της αναπνοής και της συγκέντρωσης, είναι επίσης αποτελεσματικά.

Πέρα από τον τύπο της δραστηριότητας, η μελέτη υπογραμμίζει ότι ακόμη και οι ασκήσεις χαμηλής έντασης, όταν εκτελούνται συνεχώς, μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, οπότε είναι το κλειδί για την προσθήκη τους στη ρουτίνα.

Το έθνος
  • Ψυχική υγεία

Το παραδοσιακό κινεζικό παιχνίδι που βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Να εξετάσει. Το παραδοσιακό κινεζικό παιχνίδι που βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Δημητριακά με διατροφική δύναμη που ενισχύει τη μνήμη και επιβραδύνει τη γήρανση

“Διατροφικό κόσμημα”. Δημητριακά με διατροφική δύναμη που ενισχύει τη μνήμη και επιβραδύνει τη γήρανση

Ποιος είναι ο πιο συνιστώμενος τύπος μαγνησίου για την ενίσχυση της μνήμης

Προτείνεται. Ποιος είναι ο πιο συνιστώμενος τύπος μαγνησίου για την ενίσχυση της μνήμης

Ψυχολογία πίσω από εκείνους που ερωτεύονται παντρεμένα ή ζευγάρια άτομα

Τι είναι μια «Τατιάνα». Ψυχολογία πίσω από εκείνους που ερωτεύονται παντρεμένα ή ζευγάρια άτομα

    Ένας εμπειρογνώμονας σε ζευγάρια επικρίνει ρομαντική αγάπη και δημιουργεί έναν νέο τρόπο σύνδεσης

Το πρόβλημα δεν ήταν ο πρώην σας. Ένας εμπειρογνώμονας σε ζευγάρια επικρίνει ρομαντική αγάπη και δημιουργεί έναν νέο τρόπο σύνδεσης

Ένα γεγονός που συνοδεύει παιδιά και εφήβους στην ψηφιακή εποχή

Παγιδευμένος στα δίκτυα. Ένα γεγονός που συνοδεύει παιδιά και εφήβους στην ψηφιακή εποχή