Ο κανόνας 80/20, εμπνευσμένος από την αρχή του Pareto, Προτείνει να καταλαμβάνει μόνο το 80% του διαθέσιμου χώρου και δωρεάν 20%. Αυτή η απλή κατευθυντήρια γραμμή μπορεί να εφαρμοστεί από το συρτάρι μαχαιροπήρουνα στο ντουλάπι της κρεβατοκάμαρας, μέσα από τα έπιπλα του καθιστικού.
Η Cristina Muñoz, ένας ειδικός στη σειρά, υπερασπίζεται αυτήν την προσέγγιση ως Εργαλείο για την καταπολέμηση της διαταραχής και να ξεπεραστεί ο φόβος του κενού.
Πέρα από τη φυσική τάξη, Πρόκειται επίσης για να αφήσουμε αυτό που δεν χρειάζεται να εισέλθουμε στο νέο.
Σας λέμε πώς να το εφαρμόσετε και ποια οφέλη είναι για το σπίτι σας και για εσάς.
Ο κανόνας 80/20: απλότητα για να σας μεταμορφώσει
Ο Ιταλός οικονομολόγος Vilfredo Pareto δήλωσε στα τέλη του 19ου αιώνα ότι το 80% των αποτελεσμάτων επιτυγχάνεται με το 20% των προσπαθειών. Είναι μια αρχή που έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς και μπορεί επίσης να μεταφερθεί στη διακόσμηση.
Για τον εμπειρογνώμονα για την Cristina Muñoz, πρόκειται για Αφήστε τουλάχιστον 20% κενό χώρο και καταλάβετε μόνο το 80%. Αν και μπορεί να φαίνεται λίγο, αυτό το περιθώριο αέρα παρέχει μεγάλη διαφορά στο πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας.
Περισσότερη παραγγελία … και καλά
Αυτός ο κανόνας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους χώρους του σπιτιού, από ένα συρτάρι σε ένα πλήρες ντουλάπι. Μαζί της, Βελτιώνουμε την τάξη και επίσης την αίσθηση της ηρεμίας.
Δεν είναι απλώς αισθητική, Αυτή η προσέγγιση βελτιώνει τη λειτουργικότητα. Όσο λιγότερο γεμάτος είναι ένας χώρος, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το κρατήσετε οργανωμένο, να βρείτε και να επιστρέψετε τα πράγματα στη θέση σας.
Ετσι, Αποφεύγουμε να ψάχνουμε μεταξύ αντικειμένων των αντικειμένων και να κερδίζουμε ψυχική σαφήνεια. Αυτό που φαίνεται χαμένος χώρος είναι, στην πραγματικότητα, μια στρατηγική για την ευημερία.
Μια βοήθεια για τη συσσώρευση λιγότερο
Ο κανόνας 20/80 μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στον αριθμό των αντικειμένων που έχετε στο σπίτι. Σίγουρα, το 80 % δεν είναι απαραίτητο ή παρεμπόδιση. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό Το 20% των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε πραγματικά. Εάν το 80% των ρούχων το έχουμε βάλει μόνο στο 20% του χρόνου, γιατί να συσσωρεύονται τόσο πολύ;
Horror Vacui: Ο πειρασμός να γεμίσει τα πάντα
Η κλήση Φρίκη κενώνγνωστό στην τέχνη και το σχεδιασμό, Περιγράψτε αυτή την ώθηση για να γεμίσετε οποιοδήποτε κενό χώρο.
Ο φόβος των κενών χώρων μας οδηγεί συχνά να κορεστούμε τα πάντα. Μας φαίνεται αυτό Ένας πίνακας χωρίς διακόσμηση είναι “λυπηρό” ή ότι ένα άδειο ράφι “σπαταλάται”. Ωστόσο, σε αυτή την ελαφρότητα είναι το κλειδί για την ευημερία. Το κενό δεν χρειάζεται να φοβάται, μπορεί να είναι καταφύγιο.
Στο σπίτι, συμβαίνει σε εμάς όταν αισθανόμαστε ότι πρέπει να τοποθετήσουμε αγγεία, εικόνες, κεριά ή οτιδήποτε άλλο για να μην δούμε μια γυμνή επιφάνεια. Αλλά Η πλήρωση για συμπλήρωση είναι πολύ αντιπαραγωγική, Επειδή ο κενός χώρος είναι επίσης πολύτιμος και απαραίτητος.
Ένας καθαρός πίνακας μπορεί να είναι πιο λειτουργικός και χαλαρωτικός από ένα γεμάτο στολίδια. Ένα σαλόνι με ελάχιστα έπιπλα μεταδίδει περισσότερη ειρήνη από μια επαναφόρτιση.
Σπάστε το κενό τρόμου Δεν σημαίνει ότι ζείτε σε έλλειψη, αλλά στην ισορροπία αξίας. Όπως είπε ο Ταοϊστικός Wise Lao Tsé, “που δίνει αξία σε ένα κύπελλο είναι ο άδειος εσωτερικός χώρος”.
Επιλέξτε όχι μόνο αποκλείστε
Το pΒήμα Rimer για να εφαρμόσετε τον κανόνα 80/20 είναι να αναθεωρήσουμε αυτό που έχουμε και να επιλέξουμε με συνείδηση. Η Cristina Muñoz συνιστά Μιλήστε για “επιλογή” αντί για “Απορρίψτε”, Επειδή η διαγραφή ακούγεται επιθετική και εμποδίζει τη διαδικασία.
Είναι πιο αποτελεσματικό να ρωτήσω: “Χρειάζομαι αυτό σήμερα;”, “το χρησιμοποιείτε;”, “Μήπως κάτι μου δίνει;” Αυτή η άσκηση απαιτεί ειλικρίνεια. Μερικές φορές κρατάμε τα πράγματα για συναισθηματική προσκόλληση, νοσταλγία ή ενοχή.
Αλλά αν το κάνουμε αντανακλαστικά, κερδίζουμε ωριμότητα στις αποφάσεις μας. Η μάθηση να αφήσουμε επίσης να μάθει να αξιολογεί περισσότερα αυτά που αποφασίσαμε να διατηρήσουμε.
Πλεονεκτήματα του κενού χώρου
Οι σαφείς χώροι έχουν πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο διευκολύνει την καθαριότητα, αλλά επιτρέπουν στο περιβάλλον να αναπνέει.
Αφήνοντας χώρο για το νέο, Απελευθερώνουμε το σωματικό και πνευματικό φορτίο. Αυτό το άδειο 20% δεν έχει χαθεί τρύπα, αλλά το άνοιγμα σε αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.
Εκτός, Μειώνουμε τον “οπτικό θόρυβο” που ονομάζεται ” Αυτό δημιουργεί άγχος χωρίς να το παρατηρεί. Ένα κανονικό περιβάλλον, χωρίς υπερβολικά ερεθίσματα, ευνοεί τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και την ανάπαυση. Η ζωή με λιγότερα είναι μια μορφή ελευθερίας, όχι μια παραίτηση.
Ένα σπίτι σε ισορροπία
Ο χώρος έχει τόσο μεγάλη αξία όσο τα πράγματα που περιέχει. Και πολλές φορές, περισσότερο. Σέβομαι αυτήν την ισορροπία Μας οδηγεί σε μια αναπτήρα, γαλήνια και αυθεντική ζωή.
Δεν πρόκειται για την καταμέτρηση αντικειμένων ή για τους αυστηρούς κανόνες, αλλά Βρείτε το ποσοστό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.
Με τον κανόνα 8/20 δημιουργούμε ένα σπίτι όπου οι ροές ενέργειας, όπου υπάρχουν Χώρος για να μετακινήσετε, να σκεφτείτε και να αναπνεύσετε. Όπως ο Hideko Yamashita είπε: “Η ζωή σας πρέπει να είναι σαν ποτάμι, του οποίου το κανάλι ρέει πάντα”.
Εάν αυτό το άρθρο έχει ενδιαφερθεί και θα θέλατε να λάβετε περισσότερα για τον υγιεινό τρόπο ζωής, συμμετέχετε στο κανάλι WhatsApp Body.