Γνωρίζετε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης γιαουρτιού;

Ο Ingortze Zubieta Aurteneche, διαιτολόγος και διατροφολόγος, επισημαίνει ότι το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα προβιοτικά τρόφιμα.

Μιλώντας για ένα μικροβιοτικό δεν ακούγεται πλέον εντελώς ελληνικό, ειδικά όχι για το μικροβιοτικό του εντέρου. Πρόκειται για ένα σύνολο βακτηρίων που είναι εκατομμύρια σε αυτό το όργανο και διατηρούν μια αμοιβαία χρήσιμη (συμβιωτική) σχέση με τα κύτταρα εκεί, τα οποία πρέπει να διατηρούνται σε ισορροπία. Και τι είναι τα προβιοτικά; Οι μικροοργανισμοί που ζουν (ζυμομύκητες ή βακτηρίδια) που αυξάνουν τον πληθυσμό της εντερικής χλωρίδας σε κατάλληλες ποσότητες.

“Είναι ένας τύπος μικροοργανισμών που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ή ακόμη και να αλλάξουν θετικά τον τύπο των βακτηρίων που υπάρχουν στο σώμα μας.

Αυτός ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα αυτό εξηγεί επίσης τη διαφορά μεταξύ προβιοτικών και πρεβιοτικών, τις έννοιες που συχνά συγχέονται. “Τα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως τρόφιμα για αυτά τα βακτήρια, τα προβιοτικά, αυτά είναι πεπτίδια ή υδατάνθρακες που το σώμα σας δεν μπορεί να χωνέψει, έτσι ώστε να ζυμώνουν και να χρησιμεύουν ως τρόφιμα σε χρήσιμα βακτήρια στο έντερο.

Η Zubieta επισημαίνει ότι “τόσο τα προβιοτικά όσο και τα πρεβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας.

Πλούσια τρόφιμα που περιέχουν επίσης προβιοτικά

Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο κοινά προβιοτικά τρόφιμα. “Έχει αποδειχθεί ότι η παρουσία ορισμένων στελεχών των bifidobacteria και άλλων μικροοργανισμών που υπάρχουν ήδη στο φυσικό γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση του μικροβίου, αλλάζουν με διατροφή, αντιβιοτικά ή γαστρεντερικές λοιμώξεις”, εξηγεί η Zubieta.

Ο βασκικός εμπειρογνώμονας εξηγεί ότι “τα οφέλη του αναφέρονται τόσο στην προστασία από τους παθογόνους παράγοντες όσο και στην παραγωγή μεταβιοτικών, ουσιών που παράγονται από καλά βακτήρια και στη διατήρηση του εντερικού βλεννογόνου, του μεταβολισμού και της απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών ουσιών και ακόμη και στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος”.

Το γιαούρτι είναι καλό ανά πάσα στιγμή, ειδικά το φυσικό γιαούρτι, καθώς δεν περιέχει τεχνητές γεύσεις ή γλυκαντικά, αλλά το μέλι είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για να γλυκανείς αν δεν θέλετε να το φάτε “συνηθισμένο”. Στο πρωινό, βοηθά να ανταποκριθεί στα αλλεργικά παθογόνα του σώματος. Το περιεχόμενο των βιταμινών και των ορυκτών υποστηρίζει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων.

Έχουμε ήδη λύσει αυτό το πρόβλημα:

  • Μην απορρίπτετε τα πιο πολύτιμα: Ανακαλύψτε τα μυστικά των οφέλη του γιαούρτι που χάνετε!
  • Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου χωρίς πρόσθετα; Σπιτική κόπωση, ζάλη, ανοιχτό δέρμα …. Τον ξέρεις;
  • Ούτε γιαούρτι ούτε το kefir: το καλύτερο φυσικό προβιοτικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στις γυναίκες μετά από 50 χρόνια