Τα νευροιστρογόνα είναι ορμόνες που παράγονται από τον εγκέφαλο
Αν και έχουμε μάθει πολλά γι ‘αυτά τα τελευταία χρόνια, η δράση τους εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο.
Τα τελευταία χρόνια, σημειώσαμε πρόοδο στη μελέτη των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της όρεξής μας και την αίσθηση του κορεσμού, ορμόνες όπως εκείνοι που μεταδίδουν πληροφορίες από το στομάχι στον εγκέφαλο που έχουμε καταναλώσει το γεύμα μας και μπορούμε να σταματήσουμε. Αλλά τώρα ανακαλύψαμε μία από αυτές τις ορμόνες σε ένα απροσδόκητο μέρος, σε ορμόνες, τις οποίες έχουμε συνάψει μέχρι στιγμής κυρίως με την αναπαραγωγή.
Από το στομάχι στον εγκέφαλο. Η ιαπωνική ομάδα ερευνητών βρήκε μια σχέση μεταξύ νευροιστρογόνων και ρύθμισης της όρεξης
Νευροαιστρογόνα. Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που συνδέονται συνήθως κυρίως με θηλυκή αναπαραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, ρυθμίζουν πτυχές όπως η ανάπτυξη και η διατήρηση των σεξουαλικών χαρακτηριστικών των γυναικών. Ωστόσο, αυτή η “οικογένεια” ορμονών έχει πολλά μέλη που καλύπτουν επίσης άλλα πλαίσια.Για παράδειγμα, φυτοοιστρογόνα που παράγονται από φυτά ή νευροιστρογόνα. Οι τελευταίοι σχηματίζονται στον εγκέφαλο, όπως υπονοεί το όνομά τους, και μέχρι στιγμής ήταν μυστικό στη βιοχημεία μας, καθώς δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι ακριβείς λειτουργίες τους.
Αναζήτηση για απάντηση. Η ομάδα διερεύνησε το ρόλο αυτών των εγκεφαλικών ορμονών. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια στο εργαστήριο. Συγκρίθηκαν αρκετές ομάδες ποντικών, μερικές από τις οποίες ήταν χωρίς τη δυνατότητα να παράγουν οιστρογόνα. Και άλλοι όπου η παραγωγή νευροιστρογόνου παρεμποδίστηκε. Το τελευταίο επιτεύχθηκε με την αφαίρεση της αρωματάσης, ενός ενζύμου που χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο για να συνθέσει αυτές τις ορμόνες.Διαπίστωσαν ότι μια ομάδα ποντικών χωρίς ωοθήκες και χωρίς αρωματάση έδειξε περισσότερο βάρος και περισσότερη κατανάλωση τροφίμων από τους ποντικούς ελέγχου. Στη συνέχεια, η ομάδα επανενεργοποιούσε το γονίδιο αρωματάσης, επιστρέφοντας έτσι το ένζυμο στον εγκέφαλό τους. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν πάρει λιγότερα τρόφιμα.
MC4R. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια, τα οποία επέστρεψαν στην ικανότητα να συνθέτουν την αρωματάση και επομένως τα νευροιστρογόνα, “αύξησε σημαντικά” την έκφραση του υποδοχέα μελανονορτίνης 4 (MC4R), ενός υποδοχέα που είναι γνωστό ότι παίζει στη ρύθμιση της κατανάλωσης τροφίμων.
Σε αυτή τη βάση, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νευροιστρογόνα αρωματάσης συμμετείχαν στην έκφραση του υποδοχέα και γι ‘αυτό θα μπορούσαν να «καταστείλουν» την αίσθηση της πείνας.
Ο ρόλος της λεπτίνης. Η μελέτη, εξηγεί επίσης την υπεύθυνη ομάδα, έδειξε επίσης ότι τα νευροιστρογόνα μπορούν επίσης να αυξήσουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου στην λεπτίνη, μία από τις ορμόνες που έχουμε ήδη γνωρίσει ότι συνδέονται με την εξισορρόπηση της όρεξης.
“Παρατηρήσαμε ότι τα ποντίκια με αποκατασταθέντα νευροιστρογόνα ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία της λεπτίνης”, εξήγησε ο συνεργάτης της μελέτης Takanori Hayashi σε δελτίο τύπου. “Ο λόγος γι ‘αυτό μπορεί να είναι ότι το νευροιστρογόνο ενισχύει τη φυσική ανταπόκριση του σώματος στην όρεξη αναστέλλει τους μηχανισμούς αναστολής.
Οι λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύθηκαν σε άρθρο στο περιοδικό FEBS.
Ο στόχος της θεραπείας. Η ομάδα που προετοίμασε μια μελέτη δίνει την πιθανότητα ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει νέες θεραπευτικές οδούς που στοχεύουν στην ανάπτυξη θεραπείας απώλειας βάρους.
Επισημαίνουν επίσης την πιθανότητα ότι η κατανόηση της φυσιολογικής λειτουργίας του νευροαιστρογόνου θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους για να ρυθμίσουμε με ακρίβεια οιστρογόνο στο σώμα μας, όπως περιστάσεις όπως η εμμηνόπαυση ή μετά τον τοκετό.
Έχουμε ήδη λύσει αυτό το πρόβλημα:
- Botox: Πώς αλλάζουν οι ενέσεις όχι μόνο η εμφάνισή σας αλλά και ο εγκέφαλός σας
- Πώς η σοκολάτα επηρεάζει τον εγκέφαλο: τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και 5 απροσδόκητα γεγονότα για αυτό το δημοφιλές επιδόρπιο
- Δεν απαιτούνται παγίδες: Πώς να απαλλαγείτε από ποντίκια με σκόνη πλύσης
- Τρώτε και ηρεμήστε: Πώς η διατροφή βοηθά στη διαχείριση του άγχους και στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου